Större ansvar för en trygg spelmiljö

Pandemin har förändrat våra liv och många har förmodligen känt sig ensamma och uttråkade, kanske stressade, oroade och deprimerade. Och för vissa har spelandet kanske blivit ett sätt att minska rastlösheten och försöka hantera situationen. Det är därför viktigare än någonsin att spelbranschen tar ett större ansvar för att erbjuda en trygg spelmiljö.

Photos © Shutterstock

Enligt en undersökning av Lunds Universitet har många spelare faktiskt minskat sitt spelande under pandemin, men högriskspelarna spelar desto mer och i mer riskfyllda spelformer. Denna redan utsatta grupp har större problem och även förändrade alkoholvanor. Anders Håkansson, professor i spelberoende vid Lunds Universitet, berättade för SVT Nyheter: ”I den relativt begränsade gruppen så är det lite mer än hälften som uppfyller kriterierna för problemspelande. Därför är det särskilt olyckligt att just de spelar mer.”

Den svenska spellicensen infördes 2019 och ställde krav på spelbolag att säkerställa ansvarsfullt spelande. Alla spelbolag som har svensk licens där de erbjuder onlinespel ska ha logotyper för spelansvar väl synliga på sina webbplatser och mobilappar. Spelansvar innebär att spelare ska ha möjlighet att stänga av sig från spel (Spelpaus), ges möjlighet att sätta gränser i tid och pengar (Spelgränser), samt erbjudas självtest för att bedöma sitt spelbeteende (Självtest).

Trots detta har en rad spelbolag tidigare fått kritik för brister i sin verksamhet, både gällande spelaransvar och åtgärder mot pengatvätt, vilket gett spelbranschen ett dåligt rykte. Det är hög tid att spelbranschen visar att detta inte gäller majoriteten av aktörer och att det finns spelbolag som faktiskt tar sitt sociala ansvar.

SuperLottoClubs unika maxgräns för insättningar

Som ett innovativt spelbolag visar SuperLottoClub att vi tar ansvar för vår verksamhet och våra kunder genom införandet av en maxgräns för insättningar på 3 000 kronor. Vår modell med en maxgräns för insättning per månad är ytterligare en säkerhetsåtgärd utöver den lagstadgade insättningsgränsen där spelbolag tillåter spelarna att själva välja gräns för hur mycket pengar som sätts in på ett spelkonto per dag, vecka och månad.

Därmed erbjuder vi våra kunder en speltjänst som både skyddar och underhåller spelaren. Genom att reducera spelandet till en lägre nivå minimerar vi risken för att kunder spelar utöver sina tillgångar. Istället kan de fokusera på spänningen och nöjet i själva spelandet, medvetna om att det sker under trygga former.

SuperLottoClubs begränsning av storleken på insättningar är ett bra exempel på hur spelbolag kan ta sitt spelaransvar. Dessutom har den potential att skydda mot kriminell verksamhet, till exempel pengatvätt, tack vare den låga maxgränsen. På så sätt bidrar vi till att göra spelbranschen tryggare och vi uppmanar andra spelbolag att göra detsamma.

 

SuperLottoClub.com

 

Category: Articles

Article by: HV